{ "title": "Hamur Kireç", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Hamur-Kirec-94.jpg", "date": "20.01.2024 06:28:00", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Hamur Kireç, Geçmişten günümüze insanlık tarihi kadar eski olan kirecin insanoğlunun yaşam serüveninde, modern şehirler inşa etmesinde oldukça fazla katkısı vardır. Hamur kireç yapıyı oluşturan taşların birbiri üzerinde denge de durması için taşlar arasına koyulan harcın içinde, yapıyı yaptıktan sonra zeminin tesviye edilmesinde, yapının iç ve dış duvar yüzeylerinin pürüzsüz hale getirilmesinde sürekli kullanılmıştır.

Kireç ortalama 1000 derece sıcaklıkta ısıtılan kireç taşından elde edilir. Elde edilen kireç toz olmaya meyilli ve dayanıksızdır. Öyle ki inşaatların sıvasından sonra ilk boyar madde olarak kireç kullanılır. Fakat toz kireç hemen duvardan çıkabilen yapıdadır. Fakat söndürülmüş hamur kireç sürüldüğü yerde oldukça iyi tutunur ve kalıcı olur. Bu nedenle hamur kireç kullanımı çok yaygındır.

Hamur kireç nasıl üretilir?

Sıcak su ile söndürülen kalker kireç bantlar ve diğer sistemler yardımı ile kireç eleklere alınır, elenen hamur kireç kuyulara alınarak dinlenmeye bırakılır. Daha sonra otomatik ambalajlama makinelerinde belirlenen standart kilolarda torbalanır. Hamur şeklinde olan kireç polietilen torbalarda nakliyeye hazır hale getirilir. Bu haliyle ekonomik ve kullanım kolaylığı sağlar. Hamur kirecin ülkemizdeki fiyatı oldukça düşüktür. Ortalama kilosu 1-3 tl. Arasında değişmektedir.

Hamur kireç üretim tesisleri nerelere kurulur?

Üretim için en önemli etken nakliye ve pazarlama hedeflerine olan mesafedir. Bunun için taş kireç madenlerinin yoğun olduğu yerlere kurulur. Kurulum aşamasında elde edilecek gelir, tesisin amortismanını, ortaya konulan ana sermayeyi ve belli bir süre kar getirecek şekilde hesaplanır. Bunun için hamur kireç ocağının doğal kaynak bakımından yeterli olup olmadığı ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılır.

Eğer yeterli kireç rezervi var ise tesis kurulur. Kireç tesisi kurulum maliyeti hesaplanırken; bir ton kireç üretildiğinde ortaya çıkan maliyetin yüzde ellisi kadar da ton başına yakıt maliyeti çıkacağı hesap edilir. Örnek; 1 ton kireç taşı ocaktan çıkarılırken 100 tl. Harcanırken, kireç haline getirme ve söndürmek içinde her 1 ton için 50 tl. Yakıt maliyeti hesap edilmelidir.
" } ] }