{ "title": "Kireç Asit Mi Baz Mı", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Asit-Mi-Baz-Mi-21.gif", "date": "19.01.2024 04:33:25", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Kireç asit mi baz mı, Kireç sönmemiş kirecin su ile tepkimeye girmesi sonucu elde edilen beyaz tenli tortulardan oluşan bir maddedir. Çoğu yerde bulabileceğiniz ve her alanda kullanabileceğiniz kirecin asit mi yoksa baz mı olduğu merak konusudur. Sönmüş kireç olan kalsiyum hidroksit (K) + H2O(S) Ca (OH)2 + ısı bu tepkimeden yola çıkılarak elde edilen sönmemiş kireçten elde edilir. Sönmemiş kirecin çeşitli işlemlerden geçtikten sonra su ile reaksiyonu sonucunda elde edilen kalsiyum hidroksitin asit mi yoksa baz mı olduğunu şimdi sizler ile paylaşmak istiyorum.

Kireç asit mi baz mı?

Öncelikle doğada saf ya da bileşik halde bulunan maddelerin asit ya da baz olduğunu anlamının çeşitli yöntemleri vardır. Turnusol kâğıdı, metil Oranj ya da fenolftalein gibi bu maddeler doğada saf ya da bileşik halde bulunan birçok şeyin asit mi baz mı olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Örneğin turnusol kağıdına damlatılan ya da sürülebilen bir maddenin asit mi baz mı olduğunu şu şekilde anlarız. Turnusol kâğıdı asit olan madde ile temas edince kırmızı, baz olan bir madde ile temas ederse ise mavi renge dönüşür. Elinize aldığınız bir limonun asit mi yoksa baz mı olduğunu turnusol kağıdına damlatılan bir damla limon suyundan anlayacaksınız. Turnusol kâğıdın renginin kırmızıya dönüştüğünü ve limonun asit olduğunu anlayacaksınız. Şimdi ise kirecin asit mi yoksa baz mı olduğunu, nasıl ve ne şekilde oluştuğunu sizler ile göreceğiz. Limon gibi yapılan bir deneyde kirecin de asit mi yoksa baz mı olduğunu göreceğiz.

Sönmüş kireç olan sodyum hidroksitin sulu çözeltisinin pH değeri 12,3'tür ve pH cetvelinde 7-14 arasında kalan bölümü bazik maddeleri oluşturur. Kirecin sulu çözeltisi 12,3 olduğu için kireç kuvvetli bir bazdır. İçerisinde bulunan maddelerden dolayı bazik özellik gösteren kirecin günümüzde her alanda kullanılan bir madde olduğu gerçektir. Kireç en fazla inşaatlarda, evlerde boya badana yapmak için, fabrikalarda, tuğla sanayisinde, suların arıtımında, kanalizasyon sularının temizlenmesinde, yol yapımında, maden işletmelerinde, kâğıt sanayide, kimya sektöründe, asidik ortamın nötralleşmesinde ve soba boruları kirecin kullanım alanları arasında yer alır.

Sonuçta bazik olan bu madde kimyasallar içerisinde yer alır. Kirecin kullanım alanı oldukça geniştir. Her alanda kullanılan kirecin özelikle kerpiç evlerde boya olarak kullanılması evlerin daha serin olmasına neden olur. Bu durum oldukça faydalı ve önemlidir. Çünkü kış aylarında evin daha sıcak olmasını yaz aylarında ise evlerin serin ve daha güzel geçmesine yardımcı olur.
" } ] }