{ "title": "Kireç Çeşitleri", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Cesitleri-92.jpg", "date": "19.01.2024 19:11:22", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Kireç çeşitleri; kireç, kireç taşının suyla karıştırıldığında elde edilen beyaz renkli organik olmayan bir maddedir. Kireç kalsiyumun oksit hidroksit ve karbonat hallerinden oluşur. Kirecin oluşumu dokuz yüz ile bin derecelik ısıda mümkün olmaktadır. Kireç tekne fırınları, halka fırınları ve döner fırınları kullanılarak elde edilebilir. Kireç elde etmek için fırınlarda genellikle yakıt olarak jeneratör gazı kullanılmaktadır bu sayede daha temiz bir ürün elde edilmiş olur. Jeneratör gazı diğer yakıt türlerine göre daha hesaplıdır enerji tasarrufu sağlar. Bazı fırınlarda gaz yerine kok kömürü kullanılmaktadır bu durumda kirecin içine kömür tozlarının karışma ihtimali yüksektir. Kirecin kullanım alanlarını yapı, harç, sıva ve badana işleri oluşturmaktadır.

Kireç Çeşitleri
Beyaz kireç yapı işlerinde kullanılmaktadır. Beyaz kireç içerisinde kalsiyum oksit barındırmaktadır. Dolomit kireci içerisinde kalsiyum oksit ve magnezyum oksit barındırmaktadır. Su kireci silikatli bileşiklerden oluşmuştur. Hidrolitik kireç en sert kireç türüdür. Kirecin en saf ve en iyi halini ise yağlı kireç oluşturmaktadır. Kireç taşının ısıtılmasıyla sönmemiş kireç elde edilir. Kireç taşının su ile etkileşime geçmesi ile de sönmemiş kireç elde edilir. Sönmüş kirecin suda çözülme oranı çok az bir miktardadır. Sönmemiş kireç günlük hayatta genellikle sadece kireç kelimesiyle kullanılmaktadır. Kireç paketleme işlemi iyi yapıldığı takdirde ortalama dokuz ay bozulmadan kendini muhafaza edebilmektedir.
" } ] }