{ "title": "Kireç Formülü", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Formulu-96.jpg", "date": "20.01.2024 23:27:53", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Kireç formülü, Kireç taşının belirli bir sıcaklıkta pişirilmesi sonucu elde edilen, çeşitli sıvı maddeler katılarak katılaşması sağlanan ve formülü CO3 olan bir tür maddedir. Kireç bağlayıcı madde olarak eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. Eski dönemlerde Babil, Mısır ve Fenike gibi birçok uygarlıkta bağlayıcı madde olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda Romalılar döneminde su kireci bulunmuştur ve bu sayede inşaatlarda kullanılmaya başlamıştır.

Sönmemiş kireç kalsiyum oksit olarak bilinmektedir. Sönmemiş kireç formülü ise CaO şeklindedir. Bu sönmemiş kireçten kireç elde edebilmek için kalker kayaçları alınarak belirli bir sıcaklıkta ısıtılır. Kirecin yapısı beyaz ve toz bir haldedir. Ayrıca kimyasal adı calcium oxide olarak bilinir.

Kireç formülü kullanım alanları
Kireç çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Kireç formülü ile elde edilen bu kireç çeşitleri esmer kireç ve beyaz kireç olmak üzere kendi içinde iki dala ayrılır. Esmer kireç dolomatik kireç taşlarının yakılmasıyla elde edilmekte olan bir türdür. Beyaz kireç ise saf kirecin yakılmasıyla elde edilen elde edilen sönmemiş kireçlerdir. Kirecin ısıtılmasında farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler kireç taşının özelliğini de belirlemektedir. Farklı derecelerde ısıtılarak elde edilen kireçlerin kullanım alanları da özelliklerine göre değişmektedir. Kirecin ısınma işlemi sıcaklığı yaklaşık olarak üç yüz veya dört yüz dereceye kadar çıkabilmektedir. Söndürme işlemi sırasında yapılacak olan ufak bir yanlış işlem kirecin eski haline yanı Cao haline dönmesine neden olabilir. Bu nedende dolayı sıcaklık yüz dereceye ayarlanarak, soğutma işlemi sırasında dökülen suyun yavaşça üzerine ilave edilmesi gerekmektedir.
" } ] }