{ "title": "Kireç Kaymağı", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Kaymagi-73.jpg", "date": "20.01.2024 17:16:28", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kireç Kaymağı, Su ve sönmemiş kireç karıştırılarak elde edilen çözeltiye kireç kaymağı adı verilmektedir. Kimyada hipoklorit olarak bilinen kireç kaymağı bazı gıdaları hazırlarken kullanılmaktadır. Özellikle reçel yapımında yumuşak meyvelerin dağılmaması için kullanılmaktadır.

Hijyen açısından da kullanılmaktadır. Kireç kaymağı oluşturulurken aktif klor olarak da bilinen hipokloröz asit ortaya çıkmaktadır. Uzun süre gıda maddelerinin kireç kaymağın da durması bu sebeple sakıncalıdır. Yeterli süre tutulduktan sonra gıda maddesi çözeltiden alınmalıdır.

Kireç Kaymağının Kullanım Amacı: Reçel yaparken birçok meyve yumuşar ve dağılır. Bu durumda reçelin görüntüsünü kıvamını olumsuz etkilemektedir. Reçel yapımında meyvelerin şekerle pişirilmesi gereklidir. Kayısı, incir, şeftali, çilek, kabak, patlıcan gibi yumuşak meyveler pişme sırasında lapa gibi olur. Reçelin görüntüsü olumsuz olur. Kıvamını tutturmakta epeyce güçleşir. Bu duruma çözüm olarak da insanlarımız meyveleri reçel yapımından önce hazırladıkları kireç kaymağın da bir süre tutarak meyvenin sertleşmesini sağlar. Meyveler reçel yapımı esnasında da dağılmaz ve diri halde kalırlar.

Reçel yapımında meyveleri sertleştirmek dışında da kireç kaymağı temizlik içinde kullanılmaktadır. Kaymakta açığa çıkan hipokloröz asit yani aktif klor mikro organizmaları parçalamakta ve yok etmektedir. Bir kısım gıda sanayinde bu özelliğinden dolayı sebze meyveleri mikro organizmalardan temizlemek için, su depoları gibi yerlerinde mikro organizmalardan temizliği için kullanılır.

Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisine iki litre su ve bir su bardağı sönmemiş toz kireç konularak karıştırılır. Oluşan reaksiyondan sonra karışımın soğuması ve suyun durulması beklenir. Kireç tortu olarak dibe çöktükten sonra üstte kalan su kireç kaymağıdır. Bu su dipteki tortu hareket ettirilmeden bir başka kaba alınmalıdır. Reçel yapımında kullanılacak çözeltiden alınan sudur. Meyve ve sebzeler bir gece bu suda bekletilmelidir. Karışımın içerisine meyve ve sebzeler atılırsa kireç onları yakar. Elde edilen su dezenfekte olarak da kullanılabilir.
" } ] }