{ "title": "Kireç Suyu Formülü", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Suyu-Formulu-45.jpg", "date": "23.01.2024 04:23:48", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kireç Suyu Formülü, sönmemiş kirecin suyla tepkimesi sonucu üretilir edilir kireç suyu formülü ca (Oh)2'dir. Doğada kalsiyum karbonat bulunduran taşların kalsinasyon sıcaklığında (850-950°C) pişirilmesi ile kireç elde edilir. Kireç taşı adı verilen kalsiyum karbonat (Ca CO3), bu sıcaklıkta kalsiyum oksit (CaO) ile karbondioksit (CO2) vererek ayrışır. 900 derecede CaCO3 CaO + CO2.

Kirecin elde Edilmesi: Kirecin elde edilmesi, basit bir kavurma işlemi ile olur. Fakat reaksiyon tersinir (İki yönlü) olduğu için ortaya çıkan karbondioksidin sürekli olarak uzaklaştırılması gerekir. Kireç, bazlar içerisinde, üretilmesi en basit ve en ucuz olandır. Özellikle sodyum hidroksit (NaOH) ile sodyum karbonat (Na2CO3) benzeri önemli olan bileşiklerin elde edilmesinde kullanılması, kirecin sınai içindeki önemini ortaya çıkarır. Kireç baz olarak sodyum hidroksitten ayrı olarak birçok hidroksitlerin üretimi içinde kullanılır. Ayrıca kireçten sadece baz olarak değil içerdiği yabancı madde, bilhassa kil oranına göre “zayıf kireç” ya da “su kireci” adı ile yapı malzemesi olarak da faydalanılır.

Kireç fırınından üretilen kalsiyum oksit (CaO), sönmemiş kireç şeklinde bilinir. Sönmemiş kireç üzerine su eklendiğinde, kireç suyu formülü CaO+H2O Ca (OH)2+ısı olur. Tepkimeye göre ısı çıkması ile sönmüş kirece (Ca (OH)2) döner. Bu kireç yumuşak bir kıvamda, yağlı kireç ya da suyu uçurularak, öğütülür ve toz kireç olarak piyasaya sunulur. Bu şekilde sönmüş kireç, su ve kumla karıştırılıp, harç yapılır. Bu karışım formülünde su işlenebilmeyi sağlarken, kum da dolgu ile taşıyıcı iskelet malzemesi şeklinde işlevi olur.

Kireç Suyunun Kullanımı: Kireç; Ca (OH)2+CO2 CaCO2+H2O tepkimesine girerek, havada bulunan karbondioksitle birleşir ve kalsiyum karbonata dönüşüp, sertleşir. Kireç, silis kumuyla karıştırılıp, ısıl işlem uygulanıp, kireç-silis taşı üretiminde, çimento harcının işlenebilmesi ve sıvanabilmesi özelliğini iyileştirme ve elastikiyet modülünü düşürmesiyle çatlamalara karşı dayanımı arttırma amacıyla kullanılır. Kirecin yapı malzemesi olarak kullanılması, içinde bulundurduğu yabancı maddeler önemli rol oynar. Bu maddelere göre, buna özgü olarak üç tip kireçten bahsedilebilir.

" } ] }