{ "title": "Kireç Suyu", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Suyu-25.jpg", "date": "19.01.2024 11:33:08", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Kireç Suyu, Kireç doğada sönmemiş halde bulunur. Belirli atmosferik basınç altında kalan doğal elementlerin kimyasal reaksiyona girmesi ile ortaya çıkar. Kireç bu halde kullanıma pek uygun değildir. Su ile karıştırılarak söndürülür. Kireç suyu ise iki şekilde ortaya çıkar.

Birincisi söndürülmüş kireç içine fazladan su karıştırılması ile elde edilir. İstenilen kıvama göre az ya da çok su karıştırılabilir. Bu kireç suyu daha çok evlerde sebze ve meyvelerin sertleştirilmesinde kullanılır. Bunlardan en bilineni yaraların üzerine sürülmesi, mutfaklarda turşu yapmak için kullanılan sebzelerin kireçli suya yatırılması, bir diğer örnek ise kabak tatlısı yapan kişilerin kabağın dağılmaması için kireç suyu kullanmalarıdır.

Kireç suyu nasıl elde edilir ne için kullanılır?

Bir başka kireç suyu türü ise Kalker taşının ocaklarda ısıtılmasının ardından ortaya çıkan bir kireç türüdür. Kireç suyu diye bahsedilen esasen budur. Bu kalker kirecinin içeriğinde yüzde 20 civarında kil bulunur. Ayrıca belirli oranlarda alüminyum ve silis bulunur. Fırında ısıtıldığında küçük parçalara bölünmeye en sonunda un haline gelmeye başlar di kalsiyum silikat ortaya çıkarak alüminyum ile silis kaynaşmasına sağlar. Kendiliğinden un haline gelen kalker kireci su ile karıştırılır. Bu işlem yapıldığında kireç sönmez, su içinde erimez, katı hale gelerek sertleşir.

Bu şekilde su içinde bulunan inşaat temellerinde kullanıldığında sudan etkilenmemektedir. Bununla birlikte bu kimyasal reaksiyondan elde edilen kireç suyu özellikle sağlık alanında kullanılmaktadır. Kireç suyu özellikle çocukların midelerinde ortaya çıkan iltihabi durumlar için kullanılmaktadır.

Eczacılıkta kullanılan kireç suyu hazırlanışı ise; bir şurup şişesinin yarısına kadar toz sönmemiş kireç doldurulur, şişenin kalan kısmına kireci söndürecek kadar su ilave edilir. Şurup şişesinin ağzı açık olarak kireç söndürülür. Tam sönme olduktan sonra şişenin ağzı kapatılır ve şişe çalkalanır. Suyun içinde kireç çökene kadar beklenir ve suyu dökülür. Eksilen su yerine zeytinyağı eklenir ve şişenin ağzı kapatılarak çalkalanır. Bu karışım egzama ve yanıkta yaraların üstüne sürülür ve yaraların iyileşmesi sağlanır.

Kireç suyu zararlı mıdır?

Kireç suyunun kullanım alanına göre faydası ve zararı vardır, su içinde bulunan kireç katmanlar halinde biriktiğinden katmanlar arasında mikrobiyolojik bakteriler üreyebilir. Bu kapların kullanılması ile insanların sağlıkları tehdit altına girebilir. Kireçlenen kaplardan kaşık, bıçak, çatal gibi eşyalara bakteriler bulaşabilir. Haliyle hastalıklara davetiye çıkartılabilir.
" } ] }