{ "title": "Kireç Taşı Nedir", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Tasi-Nedir-66.jpg", "date": "19.01.2024 11:46:36", "author": "Selver Yavuz", "article": [ { "article": "Kireç taşı, kireç elde etmek için kullanılan kalsiyum karbonat tuzundan oluşmuş tortul bir kayaçtır. Kireç taşı diğer adıyla kalkerdir. CaCO3 ile formüle edilir. Doğada bol miktarda bulunan kireç taşı, karbonatlı tortul kayaç ve fosiller için kullanılan genel bir deyimdir ve yapısında değişik oranlarda demir, alüminyum, silisyum, kükürt gibi safsızlıklara da rastlanılır.

Kireç taşının dört önemli özelliği vardır:
Aragonit kristaller kalsit kristallere daha kolay dönüşebildiği için eski kireç taşı oluşumlarında aragonit kristalleri bulmak zorlaşır.

Kireç taşları kökenlerine ve bileşimlerine göre; kırıntılı, çökelme, organik, kimyasal, klastik, marn kireç taşları olmak üzere 6 ya ayrılır.

Karstlaşma ile kireç taşı tabakalarının eğimi ve zayıf kuşaklar arasında sıkı ilişkiler bulunur. Zayıf ve kırık kuşakların bulunması karstlaşmanın yüzeyden derinlere doğru kaymasında ve mağara ile yer altı akarsularının gelişmesine katkıda bulunur.
" } ] }