{ "title": "Kireç Taşının Formülü", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirec-Tasinin-Formulu-59.jpg", "date": "19.01.2024 17:40:39", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Kireç Taşının Formülü; kalsiyum karbonat bileşiğinin halk arasında bilinen ismidir kireç taşı. Kireç taşı; kireç elde etmekte kullanılan, kalsiyum karbonat tuzundan meydana gelen tortul bir kayaçtır. Kireç taşının diğer bir adı ise kalkerdir. Bileşik formülü ise CaCO3 biçimindedir.

Kireç Taşının Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Kireç Taşının Kullanım Alanları

İnşaat ve Yapı: Birçok ülkede kireçtaşının ana kullanım alanı inşaat ve yapı sektörüdür. Kireçtaşı bu sektörde beton harcında agrega olarak ve yol yapımında dolgu maddesi olarak kullanılır.

Çimento: Kireçtaşının diğer büyük kullanım alanı ise Portland çimentosu (CaO + SiO2+ Al2O3 + Fe2O3) yapımıdır.

Kireç üretimi: Sönmemişkireç üretiminde kullanılan yıllık kireçtaşının dünyada 750 milyon ton olduğu bilinmektedir. Türkiye'de bu miktar hemen hemen 10 milyon ton/yıl civarındadır ve toplam kireçtaşı üretiminin %4 üne denk gelir.

Metalürji: Özellikle yüksek fırınlarda demir rafinasyonu için cüruflaştırıcı olarak fazlamiktarda kireçtaşı kullanılır.

Tarım: Öğütülmüş kireçtaşı asidik toprakların pH değerini yükseltmek için kullanılır. Ayrıca suni gübre ve hayvan yemi üretiminde de kullanılır.

Baca gazı arıtımı: Yüksek ölçekli desülfürizasyon tesislerinde (Kömür kullanan termik santraller gibi) öğütülmüş kireçtaşı kullanılmaktadır.

Diğer kullanım alanları: Cam sanayi, şeker sanayi, soda sanayi, kâğıt sanayi, lastik – plastik - kauçuk sanayi; boya imalatı gibi alanlarda kireçtaşı kullanılır.
" } ] }