{ "title": "Kireçtaşı Formülü", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirectasi-Formulu-86.jpg", "date": "21.01.2024 07:57:31", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Kireçtaşı formülü, Kireçtaşlarının kimyasal olarak bileşiminde en az %90 oranında kalsiyum karbonatın bulunduğu tortul yapıya sahip kayaçlardır. Diğer bir ismi ise kalkerdir. Ayrıca doğada bol miktarda bulunan kalker taşlarının karbonatlı tortul kataçlar ve fosiller için kullanılan bir deyim olup gelişen ve yapısı gereği içerisinde kalsiyum karbonat veya kalsiyum magnezyum içeriklerini barındırarak doğada sıralı bir şekilde bulunur.

Bunun yanı sıra içerisinde doğada aliminyum, silisyum gibi kimyasal maddeleri de rastlanabilmektedir. Doğa içerisinde birçok çeşit farklı türlerden kireçtaşlarına rastlamak mümkündür. Kalkerler saf halde aragonit kristallerinden oluşmaktadır. Ancak hiçbir zaman doğada saf halde bulunamaz. Kireçtaşları doğada sarı, kahverengi ve siyah renklerinde içerisindeki maddelere göre bulunurlar. Bu özellikleri sebebiyle kireçtaşları yontulmaya ve farklı türevlerde kullanılmaya çok elverişli kiöyasal bileşiklerdir.

Kireçtaşı formülü, içerisindeki kalsiyum karbonat oranını hesaplayarak yapılan bir tabloya göre kireç taşları cinsleri itibariyle yedi başlık altında toplanıp incelenebilir.
Kalsiyum oksidin ticari olarak ismi sönmemiş kireçtir. Bazen piyasada parça tabiri ile de anılmaktadır. Kalsiyum oksidin su ile temasında söndürülerek kalsiyum hidroksit yani piyasadaki ismiyle sönmüş kireç açığa çıkar. Birçok canlı çeşitleri toprakta fosilleştikten ve içerisindeki organizmalar öldükten sonra kireçtaşını oluşturmak üzere çökebilmektedir.

Yurdumuzda sık bir şekilde kullanılan kireç taşları özellikle çimento, demir ve inşaat fabrikalarında kullanılmaktadır. Ülkemizde kireçtaşının en çok üretildiği Adana ili birinci sırada gelmektedir. Ancak kalite bakımından Elazığ takip ediyor. Türkiye'nin doğusunda bulunan ve kullanılan kireçtaşından yapılmış yapıların tarih öncesine dayandığı saptanmıştır.
" } ] }