{ "title": "Kireçtaşı", "image": "https://www.kirec.gen.tr/images/Kirectasi-91.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:13", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Kireçtaşı, Kireç taşı ya da kalker adını verdiğimiz maddeler kireç elde etmek amacıyla kullanılır. Kireçtaşı kalsiyum karbonat tuzundan oluşan tortul bir kayaç türüdür. Kireç taşının diğer bir ismi kalkerdir. Doğada yapısında en az %90 oranında kalsiyum karbonat bulunduran kayaçlara kalker olarak ifade edilmektedir. Kalker günümüzde çimento yapımında kullanılır. Bahsetmiş olduğum kalkerler yer altında bulunan sularda traverten şeklinde deniz ve tatlı sularda kimyasal bir çözelti olarak doğada oluşmaktadır. Karslaşma safa yakın olarak oluşan kalkerler üzerinde artmakta bunun içerisinde oluşan farklı maddeler ise azalmaktadır. Bu sebeple yaklaşık olarak iki yüz km genişliğinde ve bin km uzunluğunda ülkemizde Toros dağlarının kalker barındıran bölümlerinde içerisine karışan katkı maddesi az ve saflığı fazla olan kalkerler üzerinde muhteşem bir gelişme göstermiştir.

Kireçtaşı kullanım alanları

Kullanım alanlarına göre kireç taşını iki farklı gruba ayırmamız gerekiyor. Ülkemizde Malatya ve Elazığ illeri çevresinde gelişim gösterse de diğer bütün bölgelerde bolca bulunmaktadır. Başlıca kullanım alanları inşaat, çimento ve yapı sektörüdür. Yani başlıca kullanım alanı inşaattır. Diğer bir kullanım alanı olarak tarım sektörünü gösterebiliriz. Tarım sektöründe toprağın pH değerini düzenleyerek tarımda toprağın ıslah edilmesinde büyük katlı sağlar. Kireç taşlarını köklerine ve bileşimlerine göre ayıracak olursak; önceden doğada var olan kireçli kayaların birdenbire parçalanmasıyla ortaya çıkan kırıntılardan meydana gelmektedir. Bunlar Kırıntılı kireç taşı'dır.

Suda bir çökelti olarak bulunan kalsiyum bikarbonatın kararsızlığı sonucu çözünemeyen tepkimeler merdana gelmektedir. İnsanların kireçtaşlarını fırınlarında yakıp sönmemiş kirece dönüştürdüğünü ve daha sonra bu sönmemiş kireci suyla söndürüp harç olarak kullanıldığı tam olarak kesin olmamakla bu şekilde söylenmektedir.

Ülkemizin doğu bölgelerindeki harçlı kalıntılar tarih öncelerine dayanmaktadır. Birçok ülkede yüzde kırk ve yetmiş oranında kireçtaşının ana kullanım alanı inşaat ve yapı sektörüdür. Ülkemizde demir rafinasyonu için cüruflaştırıcı olarak çok miktarda kireçtaşı kullanılmaktadır. Bunun ülkemizdeki bu amaçla kullanımı yıllık olarak 1 milyon ton'dur. Öğütülmüş kireçtaşı asidik ortamlarda topraklarım tarım amaçlı pH değerini yükseltmekte yaygın bir şekilde kullanılmakta olup ayrıca hayvan yemleri üretiminde de yeri vardır.

Kireç taşı, ülkemizde halk tarafından yüksek kükürtlü kömürlerin kireç ile yakılması mümkün hale getirilmiştir. Bu durumda çevre bakanlığının yürütmüş olduğu çalışmalar neticesinde ciddi anlamda mesafe kat edilmiştir. Bacalardaki kükürt arıtımı için kullanılabilecek en önemli malzemelerden biri de kireçtaşıdır.
" } ] }